Cultuur

Cultuur

De katholieke feestdagen, zoals Driekoningen, Carnaval, Goede Vrijdag, Pasen, Sacramentsdag (Corpus Christi), Allerzielen en Kerstmis, zijn belangrijk in Brazilië. Daarnaast zijn er een aantal nationale feestdagen:

21 april: Tiradentes
1 mei: Dag van de arbeid
7 september: Dag van de Onafhankelijkheid
12 oktober: Onze Vrouw van Aparecida
15 november: Dag van de afkondiging van de Republiek
 

Carnaval in Brazilië
Carnaval is ongetwijfeld het populairste en meest traditionele feest in Brazilië. Officieel gaat het om vier dagen maar in de meeste steden duurt carnaval vaak langer dan een week. De ziel van het carnaval in Rio de Janeiro is de sambamuziek. Hier paraderen de veertien beste sambascholen twee nachten lang door het Sambódromo.

Culturele gebruiken
Brazilianen zijn over het algemeen erg vriendelijk. Mensen zijn steeds bereid je te helpen. Vraag je de weg, dan is de kans groot dat je persoonlijk naar je bestemming wordt begeleid. Brazilianen zijn ook heel gastvrij. Glazen, borden of koffiekopjes van gasten zullen nooit lang leeg blijven.

Lokale specialiteiten
Brazilianen eten twee keer per dag warm, waarbij de lunch (almoço) de belangrijkste maaltijd van de dag is. Er zijn er veel regionale specialiteiten. In het noordoosten moet je moqueca proberen, een schotel van vis, garnalen of vlees bereid met palmolie. In Minas Gerais eet men vooral varkensvlees, kool (couve) en tutú (bonenpasta). Comida gaúcha in het zuiden bestaat uit simpelweg veel vlees. In Bahia is het eten een mengelmoes van Afrikaanse, Portugese en Indiaanse invloeden, met geurige ingrediënten als palmolie, vis en kokosmelk.

De snackbars of Lanchonetes bieden vooral salgados (gefrituurde tussendoortjes), zoals aardappeldeeg broodjes met kip (coxinha) of vlees (risolles), pão de quejo (kaasbroodje), Arabische pasteitjes zoals kibe en esfiha, en pasteis de bacalhau, Portugese pasteitjes met gedroogde kabeljauw. In Salvador is de specialiteit acarajé, een gefrituurd broodje van geraspte bonen en uien, gevuld met garnalen, stukjes tomaat en een pikante pepersaus.
 

Welkom in een van de meest betoverende plaatsen ter wereld. Brazilië is een land vol maagdelijk witte stranden, weelderige regenwouden en levendige steden, waar mensen leven op het ritme van de Samba. Ontdek kleine stadjes die lijken bevroren in tijd, landschappen die uit een Tolkien boek zouden kunnen komen en ontdek de honderden inheemse dieren die Brazilië rijk is.
 

Landen-ABC

Ligging
In Zuid-Amerika grenzend aan Frankrijk (Frans-Guyana), Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië, Uruguay en de Atlantische Oceaan. Het is het 5de grootste land ter wereld.

Ruwe indeling
Brazilië wordt gekenmerkt door vier grote gebieden. De tropische kuststrook was oorspronkelijk bedekt met regenwoud (Mata Atlântica). Hier is de kolonisatie begonnen en liggen de meeste grote steden. Verder naar het zuiden toe wordt dit gebied vochtig subtropisch. Het Hoogland van Brazilië bestaat uit tropisch regenwoud in het noorden, en beboste savanne (cerrado) in het zuiden. In het noordoosten van Brazilië vind je Sertão, een droog en woestijnachtig gebied. Aan het Amazonebekken bevindt zich hoofdzakelijk het bedreigde Amazoneregenwoud en de Amazonerivier. Noord van het Amazonebekken ligt het Hoogland van Guyana. Hier bevindt zich ook de hoogste berg van Brazilië, de 2994 meter hoge Pico da Neblina.

De hoofdstad
Brasilia

De taal
Portugees

Munteenheid
Real

De seizoenen
Van december tot maart is het hoogseizoen in Brazilië. Verwacht je hierbij aan een uitbundige, feestelijke sfeer (denk carnaval), waarbij de prijzen iets hoger liggen. Het is ook erg warm rond deze tijd van het jaar. In April en oktober is het warm en droog aan de kust, maar kan het fris worden in het zuiden. De prijzen liggen lager, hoewel het erg druk kan worden rond Pasen. Laagseizoen valt van mei tot september. In juli is het schoolvakantie , maar daar merk je niet veel van en de prijzen liggen laag. De temperaturen zijn ook veel milder.

Brazilië praktisch

Reisdocumenten
Als je naar Brazilië reist, heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer nog minstens 6 maanden geldig is. Je hoeft hierbij geen aparte visum aan te vragen.

Tijdsverschil
Brazilië kent verschillende tijdzones. In onze wintertijd is het in Salvador en Rio de Janeiro 4 uur vroeger, in Cuiaba 5 uur vroeger en het uiterste westen 6 uur vroeger dan in de Benelux.

Kledijtips
Denk bij het samenstellen van je bagage zeker aan dichte wandelschoenen, warme kleding (een fleece is echt nodig voor o.a. de maanden juni-augustus), zonnebrandcrème met een hoge factor en een waterdichte zak ter bescherming van je foto- en filmapparatuur. Neem vooral praktische kledij mee die makkelijk te combineren is.
 
Brazilië praktisch

Reisstekker
De netspanning in Brazilië is niet overal hetzelfde. In Rio de Janeiro geeft het elektriciteitsnet bijna overal 110/120 volt terwijl de steden in het noorden doorgaans 220/240 volt hebben. Een adapter en verloopstekker zijn aan te raden.

Vervoer
Omdat Brazilië zo’n groot land is, is de makkelijkste manier van rondreizen via binnenlandse vluchten. Deze kosten vaak maar iets meer dan een lange busrit en zijn veel sneller. Tijdens drukke periodes boek je deze vluchten best op voorhand. Kijk ook uit naar een Brazil Airpas, deze kan je geld besparen!
In de Amazone-regio reis je best per boot, aangezien dit gebied zo dicht bebost is. De (zij-)rivieren vervangen hier de weg.

Wil je liever niet vliegen, dan kan je gebruik maken van een excellent busnet. De bussen rijden zeer stipt en zijn vaak comfortabel, meestal van het merk Mercedes, Volvo of Scania. Alle grote steden zijn door het busnet aan elkaar gelinkt, je kan er opstappen in het rodoviária, het centrale busstation. Let wel op bij welke busmaatschappij je boekt, er zijn er namelijk verschillende. Kaartjes kan je bij het station kopen. Meestal koop je een kaartje voor de eerstvolgende bus, maar je kan ook een dag op voorhand eentje gaan halen voor een bus naar keuze.

Voorzorgsmaatregelen
Hoewel inentingen voor Brazilië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken.
 
Omdat het warme klimaat van Brazilië enige aanpassing nodig heeft, ben je de eerste dagen best voorzichtig. Ga niet meteen in volle zon liggen, en zet bij uitstappen iets op je hoofd. Omdat je in de hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
 

Shopping

Openingstijden
De meeste winkels zijn van maandag t.e.m. vrijdag geopend van 9u tot 18u, op zaterdag tot 12u of 13u. Soms is er een lange lunchpauze. Supermarkten en warenhuizen zijn meestal open tot 22u.
 
Geldzaken
Betalen met een creditcard (Visa Card, Master Card) is mogelijk in grotere winkels en in de betere hotels en restaurants. Verder betaal je best zoveel mogelijk cash. Er zijn voldoende bankautomaten, maar je kaart werkt niet bij allen, dus soms moet je even zoeken voor je de juiste gevonden hebt. Vergeet niet je bank in te lichten dat je naar Brazilië reist, zodat je veilig geld kan afhalen.
 
Shopping

Restaurantpersoneel, taxichauffeurs, schoenpoetsers en koffersjouwers rekenen in Brazilië op een fooi. Je bent natuurlijk niet verplicht om een fooi te geven. De duurdere hotels en restaurants berekenen zelf vaak al tien procent voor de service.
 
Souvenirtips
In Brazilië vind je erg veel lokale artiesten en vakmensen, waarbij je prachtig handwerk of kunstwerken kan vinden. Vergeet niet te kijken in museum shops, voor originele geschenken. Hier worden vaak lokale handwerken verkocht.
 
Salvador Cachoeira staan bekend voor hun houten sculpturen. In Ceará vind je fijn gehaakte kant. In de buurt van Caruaru vind je dan weer vooral tot de verbeelding sprekende keramische figuren.
 
Véronique helpt je graag verder
Véronique helpt je graag verder

Véronique helpt je graag verder

Selectair De Beer Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

STATIESTRAAT 11 111
2070 ZWIJNDRECHT